Autista Mintaház – Diagnosztikai és Terápiás Centrum

Az első Autista Mintaház – Diagnosztikai és Terápiás Centrum 2022 tavaszán nyitja meg kapuit, és várja az autizmussal élő gyerekeket és családjaikat Budapesten. Mostanra összeállt a szakmai csapat, valamint javában zajlanak a Mintaház felújításának befejező munkálatai. Az intézményt a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet és az Együtt az Autistákért Alapítvány közösen hozza létre.

A Mintaház ötlete három éve született meg, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet vezetője, Dr. Nagy Anikó és az Együtt az Autistákért Alapítvány azon dolgozik, hogy az intézményben a megfelelő szakmai csapat segítségével minél több autizmus spektrumzavarral élő gyermeknek nyújthassanak segítséget.

Dr. Nagy Anikó, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgatója, Szeleczki István gyógypedagógust kérte fel, hogy közösen állítsák össze, és szervezzék meg a szakértői csapatot, annak érdekében, hogy a legkiválóbb gyógypedagógusok és orvosok segíthessék az autizmusban érintett családokat.

A Mintaház elsődleges feladata a minél korábbi diagnózis felállítása lesz, az autizmusban érintett családok támogatása, valamint a nehéz élethelyzetek kezelésével kapcsolatos tanácsadás. Emellett fontos előrelépés, hogy lehetőség nyílik a gyermekek és fiatalok erősségeinek és fejlődési elmaradásainak felmérésére, a tehetségek felismerésére és gondozására, a szociális készségek fejlesztésére, valamint az egészségügyi vizsgálatok, műtétek és beavatkozások előkészítésére. A Mintaház egyaránt megteremti azokat a személyi, tárgyi és módszertani feltételeket, melyek elengedhetetlenek az ellátás teljeskörűségéhez. Az ismert terápiás eljárások mellett elérhetőek lesznek zenei és művészeti foglalkozások is, valamint egy úgynevezett Snoezelen-szobát is létrehoztunk, amely egy komplex feszültségszabályozó, relaxációs terápiában segíti a gyerekeket. A Mintaházban alkalmazott módszerek akár teljes életre kiterjedő ellátást is kínálhatnak. A kórházi háttér lehetőséget biztosít, hogy a gyermekeket és fiatalokat egy modellkórteremben – családjuk bevonásával együtt – készítsék fel a szükséges vizsgálatokra és beavatkozásokra. Mi több, a klinikai hátteret kihasználva lehetőség nyílik majd egyes területeken saját kutatások elindítására, szakemberek képzésére, és a legkorszerűbb külföldi módszerek, eljárások adaptálására is.

Az épület tervezését a Kulcsár Studio vállalta el, akik számtalan külföldi példát áttanulmányoztak annak érdekében, hogy a Mintaház valóban olyan formát ölthessen, amely az összes kitűzött célt tökéletesen szolgálja.

A főépület átalakítása mellett jelenleg egy teljesen új ház megépítésén is dolgozunk, amelynek elsődleges funkciója, hogy az épületben megtalálható mintalakásban az elhelyezett speciális eszközök segítségével olyan napirendi pontokat alakítsunk ki a családokkal közösen, ami segíthet a mindennap felmerülő otthoni kihívások kezelésében.

A mintalakás mellett olyan tereket alakítottunk ki, ahol a megnyitást követően szakmai továbbképzésekre, programokra és workshopokra is lesz lehetőség.

A Mintaház víziója, hogy a gyermeket és a családot együtt segítsük: nem csak a diagnózist állítjuk fel, hanem segítséget nyújtunk, hogy tudják kezelni a mindennap felmerülő kihívásokat. A Heim Pál Kórházzal közösen összefogtunk és egyszerre nyújtunk egészségügyi szolgáltatást és speciális tanulási, családsegítő funkciókat is. Az intézmény az egész ország területéről fogadja majd az érintetteket.

Megérteni. Elfogadni. Feliratkozni.

Szeretnénk megosztani Veled, ha épp valami fontos ügyön dolgozunk. Segíted munkánkat, ha feliratkozol e-mail értesítőnkre!

*