Az Alapítványról

Az Út a Mosolyért Alapítvány alapításakor még számunkra is bizonytalan volt, hogy mely projektek és társadalmi csoportok élveznek majd kiemelt figyelmet közös munkánk során, azonban az elmúlt évek tapasztalatai alapján úgy éreztük, hogy az autisták elfogadásáért még bőven van mit tennünk közösen. Elköteleződésünket nem csupán tetteinkkel, de alapítványunk nevének megváltoztatásával is igyekeztünk kifejezni. Így 2019. novemberétől az Út a Mosolyért Alapítvány, Együtt az Autistákért Alapítvány néven folytatja tovább a közös munkát.

Célunk továbbra is változatlan:
hosszútávú segítséget nyújtani az autizmus spektrumzavarral élő gyermekek és családjaik számára.

Első mérföldkőként 2018. márciusában átadtuk Közép-Európa első Autista Vizsgálóközpontját – mely számos családnak nyújt segítséget abban, hogy gyermekeikkel nyugodt körülmények között látogathassanak el a különböző vizsgálatokra.

Még azon a nyáron, gyűjtésünk eredményeképp segítséget nyújtottunk az Autizmus Alapítvány Általános Iskola korszerűsítéséhez.

Jelenlegi célunk az első Autista Mintaház – Fejlesztő és Módszertani Központot létrehozása, ahol autizmus spektrum zavarral élő gyerekek egyénre szabott fejlesztését és terápiáját tudjuk majd felállítani, megtervezni és – egy a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet szakembereiből álló csapattal – a gyerekek fejlődését folyamatosan követve megvalósítani. A központban az autizmus spektrum zavarral diagnosztizált, 3-8 év közötti, speciális szükségletű gyermekek kaphatnak majd egyéni igényeiknek megfelelő fejlesztéseket, terápiákat, amivel támogathatjuk az iskolai és közösségi beilleszkedésüket.

Az Autista Mintaházban az autizmussal élő gyermeket nevelő családok átmeneti életvezetési nehézségei áthidalására – apartmanok kialakításával – mód lesz arra is, hogy egy-két hetes ellátási formában a gyermek egyéni, sajátos igényei felismerésére felkészítsük a szülőket. Az egyéni fejlesztő terápiák lehetőséget nyújtanak a tanulási és beilleszkedési zavarok, az egyéni – és családi krízishelyzetek kezelésére is.

Hiszünk abban, hogy bőven van még létjogosultsága ilyen, és hasonló szervezeteknek és intézményeknek Magyarországon, hiszen így is nagy hiány van belőlük.

Bízunk abban, hogy a központ létrehozásával hosszú távú megoldást nyújthatunk az autizmussal élő gyermekek számára, és hozzájárulhatunk a gondoskodásra szorulók és családtagjaik életminőségének javításához.

Megérteni. Elfogadni. Feliratkozni.

Szeretnénk megosztani Veled, ha épp valami fontos ügyön dolgozunk. Segíted munkánkat, ha feliratkozol e-mail értesítőnkre!

*